5 Şubat 2021 Cuma

NİTELİK SIRALAMA TEKNİĞİ

 NİTELİK SIRALAMA TEKNİĞİ

Nitelik sıralama tekniği;  var olan bir araç, eşya ya da fikrin daha işlevsel, daha modern, daha güncel hale getirilebilmesi için kullanılan bir yaratıcı düşünme – fikir üretme tekniğidir. Örneğin üretici firmalar ürettikleri bir ürünün bir sonraki modelinin nasıl olabileceğini tasarlamak için nitelik sıralama tekniği kullanırlar.

 Nitelik sıralama tekniği var olan durumu tüm yönleri ile analiz etmeyi , daha sonra kişinin ihtiyaç analizi de yaparak durumu ya da özellikleri daha işlevsel daha kullanışlı hale getirebilmesi için yaratıcı fikirler ortaya koyması ile gerçekleştirilir.  Uygulama birbirini takip eden iki aşamada gerçekleştirilir:

  1. Üzerinde çalışılan nesnenin ya da problem durumunun var olan tüm özelliklerinin sıralanması.
  2. Sıralanan özelliklerin daha işlevsel hale getirilmesi için fikirler üretilmesi.

Tekniğin uygulanması sonucunda ortaya çıkan uygulanabilir fikirler seçilir. Üzerinde çalışılan nesne / problem durumu / eşya bu fikirler ile yeniden tasarlanır. Yani nesne ya da eşyanın son modeli tasarlanmış olur. Öğrenciler tasarladıkları yeni modeli sözel bir sunum, resim, maket, afiş yoluyla  ya da reklam senaryosu oluşturup dramasını  yaparak sınıf arkadaşlarına  sunabilirler.

Bu tekniğin sınıflarda uygulanması, öğrencilerin var olan durumu analiz etme, değerlendirme becerisini geliştirir. Aynı zamanda ihtiyaçlarını, ihtiyaçlarının yeni bir ürün ortaya koymadaki önemini fark eder. Bu sayede yeni ve yaratıcı fikirler üretir.

Kaynak : Özel Yetenekli Bireylerin Psikolojisi, Edit: Taşçılar, Marileana. Nobel Akademi Yayınevi, Mart 2020, 3. Basım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder