4 Nisan 2021 Pazar

 Yaratıcı Problem Çözme Tekniği Hakkında Genel Bilgiler

Hem yaratıcı problem çözme becerisini geliştirmek; hem de gerçek problem durumlarına yaratıcı çözümler üretmek için kullanılan tekniktir.

Problem durumlarını fark etmek, problemi ve probleme sebep unsurları etraflıca analiz etmek, probleme dair farklı çözüm yolları aramak ve fikirler üretmek, çözüm önerilerinin uygulanabilirliğine dair değerlendirme yapmak, değerlendirme sonucunda en iyi çözüm yolunu bulmak ve nihayetinde bulunan çözüm yolunun hayata geçirilebilmesi için aksiyon planı yaparak problemi çözmeyi hedefler. Bu yolla öğrencilerin analiz ve değerlendirme yapma becerileri de geliştirilebilmektedir.

Yaratıcı problem çözme tekniği birbirini izleyen altı basamaktan oluşur :

  1. Genel sorun alanını belirleme
  2. Veri toplama – Gerçekleri bulma
  3. Sorun bulma
  4. Düşünce bulma
  5. Çözüm bulma
  6. Onay bulma – Kabul oluşturma.

1.Genel Sorun Alanını Belirleme : Üzerinde çalışılacak problem durumunun açık bir şekilde belirlenmesidir. Öğrencilerle problem durumunu ortaya koyan bir gazete haberi, örnek olay, bir fotoğraf vb paylaşılır. Bu durum üzerinden problem olan durum belirlenir ve problem cümlesi yazılır.

2. Veri Toplama ve Gerçekleri Bulma : Problem durumuna ait bilgilerin toplanarak objektif bir şekilde ortaya konulmasıdır. Problemin ardında yatan sebepler, problemin bu zaman kadar çözülebilmesi için atılan adımlar ve başarısız girişimler gibi probleme ait tüm veriler bu basamakta ortaya koyulur. Her biri ayrı  ayrı sıralanır.

3. Sorun Bulma : Problem farklı bakış açılarıyla incelenerek, problemin alternatif tanımlarını soru yoluyla ifade edilmesidir. ‘Acaba hangi yollarla ….. problemi çözülebilir?’

4. Düşünce Bulma : Problem çözümü üzerinde beyin fırtınası yoluyla çok sayıda, farklı, sıra dışı ve özgün fikirler üretilmesidir. Bir önceki basamakta ortaya konan tüm  problem sorularının çözümüne dair fikirler üretilir.

5. Çözüm Bulma : Bulunan çözüm önerilerinin en doğrusu seçebilmek için   uygulanabilirlik, ekonomiklik, kalıcılık,  gerçeklik vb kriterler belirlenir. Bu kriterler doğrultusunda çözüme en yakın görülen çözüm önerileri değerlendirilir.  Değerlendirme sonucunda en uygun çözüm yolu belirlenir.

6. Onay bulma – Kabul oluşturma : Belirlenen çözüm yolunun uygulamaya nasıl koyulacağı, bunun için kimlerden yardım alınabileceği konuşulur. Çözümün uygulanmasına dair bir aksiyon planı yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder