26 Mayıs 2021 Çarşamba

KAPANIŞ TOPLANTISI

PROJEMİZİN KAPANIŞI İÇİN  TÜM ORTAKLARIN KATILIMIYLA BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Elif Süel / Rauf Orbay İlkokulu / Öğrenci Proje Değerlendirme Anketi Analiz Sonuçları

 

SORULAR

ÖN TEST

SON TEST

2.Yaş aralığı

8 -11

6-11

3.Cinsiyet

36 erkek – 41 kız

46 kız-56 erkek

4. Fikirlerimi ya da ürettiklerimi anlatmak için bir sunum hazırlayabilirim.

 

%65

 

%77,9

Bana sıra dışı gelen fikirlere saygı duyarım.

%80

%79,8

Fikirlerimi başkalarına söylemekten çekinmem, utanmam.

 

%70

 

%74

Bulduğum fikirleri, çözüme daha uygun hale getirebilmek için zenginleştirebilirim.

 

%83

 

%77,9

Bir konuda elde ettiğim bilgileri topluluk karşısında sunabilirim.

 

%62,4

 

%73,1

Bulduğum çözüm yolları genellikle orjinaldir, kimsenin aklına gelmez.

 

%50,7

 

%52,9

Daha öne karşılaşmadığım yeni bir durum karşısında çözüme dair birden fazla fikir üretebilirim.

 

%67,6

 

%72,2

Daha önce karşılaşmadığım yeni bir durum karşısında olaya farklı bakış açıları ile yaklaşabilirim.

 

%58,5

 

%69,2

Daha önce karşılaşmadığım yeni bir durum ile karşılaştığımda paniklemem, çözebileceğime inanırım.

 

 

%66.3

 

 

%69,3

Projenin bana yeni ufuklar açacağını / açtığını düşünüyorum.

 

%92,2

 

%92,3

 

 

Düşünüyorum Üretiyorum Fikirlerimi Paylaşıyorum  e-Twinning projesi,  projeye katılan öğrencilerin farklı ve esnek düşünme şeklini onlara benimsetmek, karşılaştıkları problem durumlarına soğukkanlılıkla yaklaşıp özgün çözümler üretebilmelerine ve ürettikleri çözümleri duruma daha uygun hale getirebilmelerine yardımcı olacak düşünme becerilerini geliştirerek onlarda yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek; aynı zamanda sunum yapabilme, topluluk önünde konuşabilme, fikirlerini korkmadan söyleyebilme gibi yetilerini desteklemek amacıyla gerçekleştirilmiş bir projedir. Proje süresince müfredat kazanımları yaratıcı düşünme becerisinin gelişimini destekleyen yöntem ve tekniklerle işlenmiş, öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimi desteklenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda;  yapılan etkinliklerin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine etkisinin ölçülmesi için ön test- son test yöntemi uygulanmıştır. Ankette öğrencilerimizin cevaplaması için 13 soru sorulmuştur. Cevaplamaları için derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. 1 puan ‘hiçbir zaman’ ifadesine karşılık gelirken; 5 puan ‘ her zaman ifadesine karşılık gelmektedir.  Anket cevaplarında 4 ve 5 puanlar olumlu yanıt olarak kabul edilmiş ve öğrencinin o davranışı kazanmış olduğu olarak kabul edilmiştir.

 

Hazırlanan ön test proje etkinlikleri başlamadan önce,  8 – 11 yaş aralığındaki toplam 77  ( 36 erkek – 41 kız) öğrencimiz tarafından cevaplanmıştır.  Son testte ise yaşları 6 ile 11 yaş arasında değişen 104 ( 46’sı kız, 58’i erkek ) öğrencimiz anket sorularına yanıt vermiştir. Yaş grupları arasındaki değişiklik, proje sürecinde proje ortaklarımızdan 3 tanesinin değişip, yeni ortaklarımızın projeye dahil olmasından kaynaklanmaktadır.

Projemiz kapsamında yapılan ön test-son test değerlendirme tablosuna bakıldığında projenin genel olarak amacına ulaşmış olduğu söylenebilmektedir.

Anketin ilk 3 maddesi, öğrencilerin okul, cinsiyet ve yaşlarına ait sorulardan oluşmakta olup, ilgili bilgiler yukarıdaki paragrafta verilmiştir.

Anketin 4. Maddesinde yer alan  ‘Fikirlerimi ya da ürettiklerimi anlatmak için bir sunum hazırlayabilirim.’ İfadesine   ön testte öğrencilerimizin % 65’i bu beceriye sahip olduklarını söylemişken; son testte öğrencilerimizin % 77,9’u bu beceriye sahip olduklarını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Ön test ile son test arasındaki yükseliş, öğrencilerimize proje kapsamında yaptıkları çalışmaları sunmaları için öğrettiğimiz web2.00 araçlarının, sunum çalışmalarının ve yapılan sunumların öğrencilerimizde bu becerinin gelişmesine destek olduğunu göstermektedir.

Anketin 5. Maddesinde yer alan ‘ Bana sıra dışı gelen fikirlere saygı duyarım.’ İfadesine ön testte öğrencilerimizin %80’i olumlu yanıt vermiş iken, son testte ise öğrencilerimizin % 79,8’i olumlu yanıt vermiştir. Sonuçları karşılaştırdığımızda, ön test ve son test süreci arasında öğrencilerimizin bu konudaki fikirleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir.

Anketin 6. Maddesinde yer alan ‘Fikirlerimi başkalarına söylemekten çekinmem, utanmam.’ İfadesine ön testte öğrencilerimizin %70’i olumlu yanıt vermiş iken, son testte ise öğrencilerimizin  %74’ünün olumlu yanıt verdiği; proje sürecindeki etkinliklerimiz süresince yaratıcı sınıf ortamı oluşturma çabalarımızın öğrencilerimiz üzerinde etkili olduğu söylenebilmektedir.

Anketin 7. Maddesinde yer alan ‘Bulduğum yeni fikirleri, çözüme daha uygun hale getirebilmek için zenginleştirebilirim.’ İfadesine ön testte öğrencilerimizin %83’ü olumlu yanıt vermişken, son testte öğrencilerimizin %77,9’u olumlu yanıt vermiştir. Bu maddede ön test ve son test puanı arasında anlamlı sayılabilecek bir düşüş olduğu görülmektedir. Bunun nedeninin proje süresince yapılan ‘zenginleştirme’ çalışmasının öğrenciler tarafından tam olarak anlaşılamaması, anket maddesini anlamakta zorlandıkları olduğu düşünülmektedir.

Anketin 8. Maddesinde yer alan ‘ Elde ettiğim bilgileri bir topluluk karşısında rahatça sunabilirim.’ İfadesine ön testte öğrencilerimizin % 62,4’ü olumlu yanıt vermiş iken, son testte öğrencilerimizin % 73,1’i olumlu yanıt vermiştir. Ön ve son test arasında görülen anlamlı farklılık, proje süreci kapsamında yapılan sunum yapma çalışmalarının öğrencilerde bu konuda özgüven geliştirmelerine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Anketin 9. Maddesinde yer alan ‘Bulduğum çözüm yolları genellikle orjinaldir, kimsenin aklına gelmez.’ İfadesine ön testte öğrencilerimizin  %50, 7’sinin olumlu cevap verdiği görülürken, son testte ise % 52,9’unun olumlu yanıt verdiği görülmektedir. Ön test ve son test arasında anlamlı sayılabilecek bir artış olduğu görülmekle beraber, proje sonrası yapılacak çalışmalarda öğrencilerin orijinal fikirler üretebilmesi için yapılan etkinliklere devam edilerek, öğrencilerde bu becerinin gelişiminin desteklenmeye devam edilmesi önerilmektedir.

Anketin 10.Maddesinde yer alan ‘Daha önce karşılaşmadığım, yeni bir durum ile karşılaştığımda çözüme dair birden fazla fikir üretebilirim.’ ifadesine ön testte öğrencilerimizin % 67,6’sı olumlu cevap vermişken; son testte ise %72,2’si olumlu yanıt vermiştir. Buna göre proje kapsamında üzerinde çalışılan yaratıcı düşünmenin boyutlarından olan akıcılık becerisinin (  bir problem durumu hakkına birden fazla fikir üretme) öğrencilerimizde gelişmesine destek olduğu söylenebilir.

Anketin 11. Maddesinde yer alan ‘Yeni bir durum ile karşılaştığımda olaylara farklı bakış açıları ile yaklaşabilirim.’ İfadesine  ön testte öğrencilerimizin %58,5’i olumlu yanıt vermişken; son testte ise % 69,2’si olumlu yanıt vermiştir. İki puan arasında görülen anlamlı farklılık proje kapsamında üzerinde çalışılan yaratıcı düşünmenin boyutlarından olan esneklik becerisinin ( olaya, duruma farklı bakış açıları ile yaklaşma)  öğrencilerin esnek düşünme becerisine katkı sağladığını göstermektedir.

Anketin 12. Maddesinde yer alan ‘ Daha önce karşılaşmadığım bir durumla karşılaştığımda paniklemem, çözebileceğime inanırım.’ İfadesine  ön testte öğrencilerimizin %66,3’ünün olumlu yanıt verdiği görülürken, son testte ise % 69,3’ünün olumlu yanıt verdiği görülmektedir. Ön ve son testler arasında görülen artış, proje kapsamında yapılan çalışmaların öğrencilerin bu bağlamdaki gelişimlerine destek olduğunu göstermektedir.

Anketin 13. Maddesinde yer alan ‘Bu projenin sana yeni ufuklar açacağını / açtığını düşünüyor musun?’ sorusuna  ön testte öğrencilerimizin %92,2’sinin, son testte ise %92,3’ünün olumlu yanıt verdiği görülmektedir. Bu durum öğrencilerin proje öncesinde projeden beklentileri ile proje sürecinin uyumlu olduğunun, öğrencilerin proje sürecinden verim aldığının göstergesidir.

Proje  süreci öğrenci değerlendirmelerine genel olarak baktığımızda, sürecin öğrencilerin sunum hazırlama, sunum yapma ve yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimine olumlu anlamda katkı sağladığı görülmektedir.  Ancak öğrencilerde bu becerinin tam olarak gelişmesinin sağlanması için , proje kapsamında yer alan yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimini destekleyen yöntem ve tekniklerle müfredatın desteklenmesine devam edilmesi , yaratıcı düşünmenin gelişimini destekleyen sınıf ortamlarının oluşturulması tüm proje ortaklarına önerilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 Mayıs 2021 Pazar

Didem YALÇIN 23 NİSAN İLKOKULU _Proje sonu degerlendirme toplantisi

"Düşünüyorum, üretiyorum fikirlerimi paylaşıyorum" eTwinning proje sonu değerlendirme toplantimizi yaptik.

Başta böyle güzel bir projede yer almamızı sağlayan  projemizin kurucularına ve proje ortağı tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederek toplantımızı bitirdik.


16 Mayıs 2021 Pazar

Didem YALÇIN 23 NİSAN İLKOKULU kalite etiketi basvurusu bilgilendirme toplantisi.

 Kalite etiketi başvurusu bilgilendirme toplantımız yapıldı.Basvuru sürecinde neler yapmamız gerektiği konuşuldu.


 NİHAN SİVRİKAYA- HAYRİYE GÖK İLKOKULU

Kalite Etiketi Başvuru süreci başlamadan önce ortaklarımızla bilgilendirme toplantısı yaptık.



NİHAN SİVRİKAYA - HAYRİYE GÖK İLKOKULU
 Karma okul takımları ile farklı okuldaki takım arkadaşlarımızla yarıştık. Öğrencilerimiz hem eğlendiler hem öğrendiler.





 Ortak ürün çalışmamız olan takvimimizi yaptık. NİHAN SİVRİKAYA HAYRİYE GÖK İLKOKULU


12 Mayıs 2021 Çarşamba

Ortak ürün çalışması olan Takvimimizi çocuklarla canlı derslerimizde yaptık.ŞENAY SÜRER/RECAİZADE EKREM İLKOKULU


 

Ortak ürün çalışamamız olan takvim hazırlama etkinliğini sınıf içi canlı derslerimizide çocuklarla beraber yaptık.
Projemizde kullandığımız düşünme tekniklerini anlatan takvimimizde ayrıca çocukların ürünlerine de yer verdik.Takvimde olmasını istediğimiz görsellere beraber karar verdik.