24 Nisan 2021 Cumartesi

Nisan Ayı Çalışması : Yaratıcı Problem Çözme / Sınıf İçi Uygulamalar : Işık Kirliliği ve Olumsuz Etkileri Nasıl Engellenebilir? Elif Süel /Rauf Orbay İlkokulu

 Yaratıcı Problem Çözme tekniği, problemi çok yönlü inceleyerek yaratıcı düşünmeyi ve yaratıcı fikirleri üretmeyi sağlayan bir tekniktir. Teknik, 4. sınıf Fen Bilimleri dersi ( Işık kirliliğinin nedenlerini sorgular. / Işık kirliliğinin gök cisimlerinin gözlemlenmesine ve doğal hayata etkilerini sorgular. / Işık kirliliğine yönelik çözümler üretir.) kazanımları kapsamında uygulanmıştır.

Öncelikle öğrencilere ışık kirliliği ve etkilerini vurgulayan bir örnek olay verilmiştir. Örnek olay öğrencilerle incelenerek, buradaki problem belirlenmiş ve problem cümlesi olarak ifade edilmiştir. Probleme dair ayrıntılar üzerinde konuşulmuş, problem ayrıntılı olarak incelenmiştir. Probleme dair her bir ayrıntı soru cümlesi olarak ifade edilmiş, beyin fırtınası yoluyla her bir soru cümlesine ait çözüm önerileri üretilmiştir. Çözüm önerileri  oluşturulan padlette  öğrenciler tarafından belirtilmiştir. 

Sonrasında padlette yer alan her bir sorun alanı ve çözüm önerileri  öğrenciler ile beraber teker teker incelenmiş, en beğenilen 4 çözüm önerisi seçilmiştir. 

Seçilen çözüm önerileri, tüm öğrencilerle  kriterler çerçevesinde değerlendirildi, puanlama yöntemi ile en uygun çözüm yolu bulundu. Çözümün hayata geçirilmesi için aksiyon planı yapıldı.





























17 Nisan 2021 Cumartesi

Nisan Ayı Öğretmen Çalıştayı : Yaratıcı Problem Çözme Tekniği

 11 Nisan 2021 Pazar saat 20.30 da tüm proje ortaklarımızın katılımı ile nisan ayı öğretmen çalıştayı gerçekleştirilmiştir. 

Çalıştayda proje kurucularından Elif Süel, diğer proje ortaklarına teknik ile ilgili genel bilgiler vermiştir. Ardından tekniğin proje kapsamında nasıl uygulanacağı, sınıf içi etkinliklerin nasıl yapılabileceği, hangi web2.0 araçlarının kullanılabileceği görüşülmüştür.



YARATICI PROBLEM ÇÖZME TEKNİĞİ NEDİR?

 

Yaratıcı Problem Çözme Tekniği Hakkında Genel Bilgiler

Hem yaratıcı problem çözme becerisini geliştirmek; hem de gerçek problem durumlarına yaratıcı çözümler üretmek için kullanılan tekniktir.

Problem durumlarını fark etmek, problemi ve probleme sebep unsurları etraflıca analiz etmek, probleme dair farklı çözüm yolları aramak ve fikirler üretmek, çözüm önerilerinin uygulanabilirliğine dair değerlendirme yapmak, değerlendirme sonucunda en iyi çözüm yolunu bulmak ve nihayetinde bulunan çözüm yolunun hayata geçirilebilmesi için aksiyon planı yaparak problemi çözmeyi hedefler. Bu yolla öğrencilerin analiz ve değerlendirme yapma becerileri de geliştirilebilmektedir.

Yaratıcı problem çözme tekniği birbirini izleyen altı basamaktan oluşur :

1.      Genel sorun alanını belirleme

2.      Veri toplama – Gerçekleri bulma

3.      Sorun bulma

4.      Düşünce bulma

5.      Çözüm bulma

6.      Onay bulma – Kabul oluşturma.

1.Genel Sorun Alanını Belirleme : Üzerinde çalışılacak problem durumunun açık bir şekilde belirlenmesidir. Öğrencilerle problem durumunu ortaya koyan bir gazete haberi, örnek olay, bir fotoğraf vb paylaşılır. Bu durum üzerinden problem olan durum belirlenir ve problem cümlesi yazılır.

2. Veri Toplama ve Gerçekleri Bulma : Problem durumuna ait bilgilerin toplanarak objektif bir şekilde ortaya konulmasıdır. Problemin ardında yatan sebepler, problemin bu zaman kadar çözülebilmesi için atılan adımlar ve başarısız girişimler gibi probleme ait tüm veriler bu basamakta ortaya koyulur. Her biri ayrı  ayrı sıralanır.

3. Sorun Bulma : Problem farklı bakış açılarıyla incelenerek, problemin alternatif tanımlarını soru yoluyla ifade edilmesidir. ‘Acaba hangi yollarla ….. problemi çözülebilir?’

4. Düşünce Bulma : Problem çözümü üzerinde beyin fırtınası yoluyla çok sayıda, farklı, sıra dışı ve özgün fikirler üretilmesidir. Bir önceki basamakta ortaya konan tüm  problem sorularının çözümüne dair fikirler üretilir.

5. Çözüm Bulma : Bulunan çözüm önerilerinin en doğrusu seçebilmek için   uygulanabilirlik, ekonomiklik, kalıcılık,  gerçeklik vb kriterler belirlenir. Bu kriterler doğrultusunda çözüme en yakın görülen çözüm önerileri değerlendirilir.  Değerlendirme sonucunda en uygun çözüm yolu belirlenir.

6. Onay bulma – Kabul oluşturma : Belirlenen çözüm yolunun uygulamaya nasıl koyulacağı, bunun için kimlerden yardım alınabileceği konuşulur. Çözümün uygulanmasına dair bir aksiyon planı yapılır.

 

 

 

 

NİSAN AYI ÇALIŞTAYIMIZ TÜM ORTAKLARIMIZIN KATILIMIYLA YAPILDI. SON ETKİNLİĞİMİZ OLAN YARATICI PROBLEM ÇÖZME TEKNİĞİNİ ELİF SÜEL ÖĞRETMENİMİZ SUNUMUYLA ANLATTI.

 

15 Nisan 2021 Perşembe

YARATICI PROBLEM ÇÖZME TEKNİĞİ çalışmalarımız başladı.


İstanbul'un Balıkları kitabını sınıfça okuduk.Kitaptan etkilenerek bu ayki çalışmamızı deniz kirliliği üzerine yapmaya karar verdik.Deniz kirliliği ile ilgili gazete haberleri okuyarak örnek olayımızı belirlemek için çalışamalara başladık. 

                                                                                                                        Şenay SÜRER

6 Nisan 2021 Salı

SCAMPER TEKNİĞİ NEDİR? NASIL KULLANILIR?Hikaye yazarken bu tekniği nasıl kullandık?



MART AYI PROJE ÇALISMAMIZ SCAMPER TEKNİĞİ İLE NELER YAPTIK?SCAMPER TEKNİĞİ NEDİR?NASIL UYGULANIR?SORULARINIZIN CEVAPLARI VİDEOMDA..İYİ SEYİRLER.


ŞENAY SÜRER RECAİZADE EKREM İLKOKULU İSTANBUL

4 Nisan 2021 Pazar

 Yaratıcı Problem Çözme Tekniği Hakkında Genel Bilgiler

Hem yaratıcı problem çözme becerisini geliştirmek; hem de gerçek problem durumlarına yaratıcı çözümler üretmek için kullanılan tekniktir.

Problem durumlarını fark etmek, problemi ve probleme sebep unsurları etraflıca analiz etmek, probleme dair farklı çözüm yolları aramak ve fikirler üretmek, çözüm önerilerinin uygulanabilirliğine dair değerlendirme yapmak, değerlendirme sonucunda en iyi çözüm yolunu bulmak ve nihayetinde bulunan çözüm yolunun hayata geçirilebilmesi için aksiyon planı yaparak problemi çözmeyi hedefler. Bu yolla öğrencilerin analiz ve değerlendirme yapma becerileri de geliştirilebilmektedir.

Yaratıcı problem çözme tekniği birbirini izleyen altı basamaktan oluşur :

  1. Genel sorun alanını belirleme
  2. Veri toplama – Gerçekleri bulma
  3. Sorun bulma
  4. Düşünce bulma
  5. Çözüm bulma
  6. Onay bulma – Kabul oluşturma.

1.Genel Sorun Alanını Belirleme : Üzerinde çalışılacak problem durumunun açık bir şekilde belirlenmesidir. Öğrencilerle problem durumunu ortaya koyan bir gazete haberi, örnek olay, bir fotoğraf vb paylaşılır. Bu durum üzerinden problem olan durum belirlenir ve problem cümlesi yazılır.

2. Veri Toplama ve Gerçekleri Bulma : Problem durumuna ait bilgilerin toplanarak objektif bir şekilde ortaya konulmasıdır. Problemin ardında yatan sebepler, problemin bu zaman kadar çözülebilmesi için atılan adımlar ve başarısız girişimler gibi probleme ait tüm veriler bu basamakta ortaya koyulur. Her biri ayrı  ayrı sıralanır.

3. Sorun Bulma : Problem farklı bakış açılarıyla incelenerek, problemin alternatif tanımlarını soru yoluyla ifade edilmesidir. ‘Acaba hangi yollarla ….. problemi çözülebilir?’

4. Düşünce Bulma : Problem çözümü üzerinde beyin fırtınası yoluyla çok sayıda, farklı, sıra dışı ve özgün fikirler üretilmesidir. Bir önceki basamakta ortaya konan tüm  problem sorularının çözümüne dair fikirler üretilir.

5. Çözüm Bulma : Bulunan çözüm önerilerinin en doğrusu seçebilmek için   uygulanabilirlik, ekonomiklik, kalıcılık,  gerçeklik vb kriterler belirlenir. Bu kriterler doğrultusunda çözüme en yakın görülen çözüm önerileri değerlendirilir.  Değerlendirme sonucunda en uygun çözüm yolu belirlenir.

6. Onay bulma – Kabul oluşturma : Belirlenen çözüm yolunun uygulamaya nasıl koyulacağı, bunun için kimlerden yardım alınabileceği konuşulur. Çözümün uygulanmasına dair bir aksiyon planı yapılır.

1 Nisan 2021 Perşembe

BİRSEN YAVUZ/TOKİ ŞEHİT ER YILMAZ ÖZDEMİR İLKOKULU/NİTELİK SIRALAMA TEKNİĞİNİ YAPARAK ÇAMAŞIR MAKİNESİNİN VAR OLAN VE GELİŞTİRİLEBİLEN ÖZELLİKLERİNİ BULDUK.


 

BİRSEN YAVUZ/TOKİ ŞEHİT ER YILMAZ ÖZDEMİR İLKOKULU/SCAMPER TEKNİĞİNİ UYGULADIK




 

BİRSEN YAVUZ/TOKİ ŞEHİT ER YILMAZ ÖZDEMİR İLKOKULU-PROJE İLE İLGLİ SINIF VE OKUL PANOLARIMIZ




 

NİSAN AYI ÇALIŞMAMIZ

 Nisan Ayı Etkinlikleri:

1. Yaratıcı Problem Çözme Tekniği Öğretmen Çalıştayı 

Tüm proje ortaklarının katılmış olacağı çalıştayda, proje kurucusu Elif SÜEL tarafından yaratıcı problem çözme tekniği  proje ortağı öğretmenlere tanıtılır. Örnek çalışmalar yapılır. Tekniğin nasıl daha etkin uygulanabileceği, sunumlar ve çalışmalar süresince hangi web2.00 araçlarının kullanımının uygun olacağı belirlenir. Ortakları arasında fikir alışverişi yapılır. 

2. Yaratıcı Problem Çözme Tekniği Sınıf İçi Uygulamalar

Etkinliğin Amacı :Öğrencilerin verilen bir örnek olaydaki problem durumunu fark edip, bu problem durumuna dair sistematik bir şekilde yaratıcı çözümler üretmesini, bu çözüm önerilerini değerlendirrerek en uygun çözüm yolunu belirlemesini ve çözümü hayata geçirmek için aksiyon planı oluşturmasını sağlamak. Öğrencilerin gerçek hayatta karşılaşabilecekleri problemlere karşı problem çözme becerilerinin gelişimine destek olmak. 

Etkinlik, öğretmenlerin yaratıcı problem çözme tekniğini öğrencilere tanıtması ile başlar. Yönteme ait basamaklar tek tek öğrencilere anlatılır, her basamakta yapılması gereken işlemler öğrencilere açıklanır. Her öğretmen kendi sınıf düzeyinde uygun kazanıma ait bir konu başlığı belirler. Bu konuya ait örnek olay oluşturulur. Oluşturulan örnek olay, yaratıcı problem çözme tekniğinin her bir basamağı takip edilerek  tüm öğrencilerle beraber irdelenir. Örnek olayın içerdiği problem durumu belirlenir. Problem durumuna dair veriler toplanır, araştırma yapılır. Olası çözüm yolları düşünülür. Öğrenciler düşündükleri  çözüm yollarını konu hakkında oluşturulan padlete yazarlar. Padletteki tüm çözüm önerileri , sınıfça tek tek incelenir. Beğenilen çözüm yolları not edilir.  Ardından beğenilen çözüm yolları, problem durumuna uygun değerlendirme kriterleri üzerinden değerlendirilir. Böylece en uygun çözüm yolu bulunur. Bulunan çözüm yolunu hayata geçirmek için aksiyon olanı yapılır. 

Sınıf içi yapılan çalışmalar e-dergi ( flipgorilla , flipsnack web2.00 araçları kullanılabilir) haline getirilir. 

3. Yaratıcı Problem Çözme Tekniği Öğrenci Sunumları Webinarı

Etkinliğin Amacı: Projeye dahil olan tüm ortakların ve öğrencilerin bir araya gelmesini, karşılıklı bilgi alışverişinin gerçekleşmesi ve öğrencilerin topluluk önünde sunum yapabilme becerilerinin gelişmesini sağlamak. 

Tüm proje ortakları, sınıfça oluşturdukları e-dergiyi tanıtmak-sunmak için bir öğrenci belirlerler. Belirlenen öğrenci ,sınıflarını ve hazırladıkları çalışmayı tüm proje ortakları ve öğrencilerinin katılacağı webinarda sunar.